5.5.2015

Putkiremonttipähkäilyä


En ole tainnut vielä kirjoittaa paljoakaan siitä remontista, joka asemalla täytyy ensimmäisenä tehdä. Kyseessä on tietenkin tuo jokaisen kodinomistajan painajainen: Putkiremontti.
Remontti, joka kestää viikkokausia ja maksaa pienen omaisuuden verran.
Remontti, jonka aikana koko kämpässä ei ole minkäänlaista juoksevaa vettä, suihku-, tai vessassakäyntimahdollisuutta.
Ja mikä pahinta, remontti, jonka aikana pitäisi jo päättää miltä uudet märkätilat ja vessat tulevat näyttämään ja mihin kaikkialle niitä vesipisteitä nyt tarvittiinkaan.

Olen yrittänyt ajatella että keittiö olisi suurin päänsärkyni aseman remontoimisessa, mutta oikeasti olen vain valehdellut itselleni naama peruslukemilla. Tässä ensimmäisessä remontissa kun päätetään alustavasti myöskin niistä keittiön asioista.

Myös kodinhoitohuoneen rakentaminen vanhaan laitehuoneeseen tulee olemaan hermoja raastava suoritus. Miksikö? Koska vaikka huone onkin melko pitkä (3m), se on leveydeltään vain noin 1,45 metriä ja koska vesiputket pitää saada viritettyä talon sisäseinälle, vie 60cm syvä pesutorni ovineen aika reippaan tilan tuosta vajaasta puolestatoista metristä. Lisäksi laskutaso, kaapit, allas ja muut kodinhoitohuoneessa tarpeelliset asiat pitäisi yrittää kikkailla jotenkin järkevästi niin, että järjestys toimii noin pitkässä mutta kapeassa huoneessa. Ja jottei tätä olisi turhan helppo toteuttaa, laitehuoneen oven sisäseinän puolella ei ole edes 50:ttä senttiä tilaa (siis ulkoseinästä oveen on n. 40cm ja ovesta sisäseinään n. 45cm). Jos siis sattuisin haluamaan alakaappien päälle yhtenäisen tason, sen syvyys olisi toisessa päässä 60 ja toisessa alle 50 senttiä.

Ehkä kuitenkin vessat ja kylpyhuone ovat ne joiden suhteen minulla on tällä hetkellä kaikista vähiten "varmoja" ajatuksia. Sepäs onkin mukavaa kun putkiremontissa tähdätään juurikin näiden tilojen täyteen remontoimiseen lattiasta kattoon.
Olen kuitenkin pohtinut haluavani ammentaa kylpyhuoneeseen ja isompaan, aseman puolen vessaan inspiraatiota aseman rakennusvuoden tienoolta. Tämä tarkoittaisi sitä että näissä huoneissa päästäisiin irrottelemaan jugend- ja art nouveau-tyyleillä. Siis luontoaiheita ja paljon yksityiskohtia sekä värejä.
Asunnon puolen pienempi vessa taas hakisi tyylinsä hillitymmästä art decosta, jossa pelkistetty graafisuus pääsee oikeuksiinsa voimakkaiden värien ja kontrastin avulla.
Ikävä kyllä suunnitelmat tyssäävätkin sitten tähän ja kaikki muu on vasta pohdinnassa.

Kylpyhuoneessa tulee luultavasti laattaa noin puoleenväliin seinää (eli suunnilleen oven yläreinaan asti), lattiakaivo, suihkukaappi ja mahdollisesti tassuamme. Seinälaatassa pitäisi olla joku juju, väri tai muoto, joka eroaa "peruskylppäristä". Tai ehkä laattojen ladonta voisi erota perusladonnasta. Olisi ehkä hauskaa rajata seinälaatoitus kapeista laatoista tehdyllä "boordilla", jonka yläpuolelle tulisi... Niin, mitä? Onko olemassa kylpyhuoneeseen sopivia tapetteja? Vai joudummeko tyytymään maaliin? Saisihan tosin maalaamallakin tehtyä erilaista kuviota, jolla kylpyhuoneeseen saisi pientä eloa.

Molempien vessojen kohdalla olen edelleen hieman epävarma lattiamateriaalin suhteen. Vessat eivät ole varsinaisesti märkätiloja, joten minua kiehtoo ajatus lakatusta tai maalatusta laudasta lattiamateriaalina. Etenkin kiiltävä maalipinta kestää pieniä roiskeita varsin hyvin (kunhan ne vaan muistaa pyyhkiä heti pois) ja lauta tuntuisi lämpimältä myös paljaan jalan alla. Ja vaikka olenkin inhonnut aina seinäpanelointia, kuvittelisin että maalattu puolipaneeli voisi toimia näin vanhassa rakennuksessa varsin hyvin. Sen päälle tyyliin sopiva tapetti, aseman puolen vessaan esimerkiksi jokin näistä Tapettitalon tapeteista:

Hyasintti, kuva www.tapettitalo.fi

Jugend-magnolia, kuva www.tapettitalo.fi
Lukko, kuva www.tapettitalo.fi

Toilettikalusteetkin pitäisi miettiä valmiiksi, kuten myös kaapit ja laatikostot. Olen haaveillut malja-altaasta ainakin isompaan vessaan (siis juuri siihen samaan mihin mietin yllä olevia tapetteja) ja tällä hetkellä tykkään Granan persoonallisista altaista.

Grana Prunella, kuva www.grana.fi
Grana Calla, kuva www.grana.fi
Grana Prunella, kuva www.grana.fi
Etenkin kaksi ensimmäistä kiljuvat minua ostoksille. Löysin myös Granan mallistosta yhden ihanan altaan, joka voisi sopia pienempään vessaan. Sitä vaan ei tunnu löytyvän jälleenmyyjiltä, mutta Granan Brassicassa on sitä fiilistä jota haluaisin saada asunnon puolen vessaan.

Grana Brassica, kuva www.grana.fi

Ehkä näillä mietteillä pääsee alkuun. Kirjoittelen aiheesta taas lisää kunhan ajatukset tästä selkiytyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti