29.11.2015

Se on täällä: Keittiösuunnitelma!

Ajattelin tässä tänään kirjoittaa mitä kaikkea olen suunnitellut (ja tilannut) keittiöön, ennen kuin hukumme huomenna pahvilaatikoihin ja minä joudun kitumaan niin pitkään että saamme huoneen siihen kuntoon, että voimme asentaa kalusteet. Tämä postaus tulee olemaan hyvää todistusaineistoa siitä, että minä en tosiaan ole levännyt laakereillani syyskuusta lähtien. Ja sanotaan nyt heti alkuun, että hehkutan kaikkea ihan omasta halustani enkä yhtään kenenkään tai minkään palkkaamana.

Tästä se lähtee.

Olemme koko ajan miettineet kuumeisesti Ikean ja Epoqin keittiöiden välillä siitä lähtien kun alistuimme kohtaloomme täyspuisen keittiön saamisen mahdottomuudesta tällä budjetilla. Tilaisuutemme koitti kun Ikean keittiöviikot alkoivat ja koko kampanjan ajan pyörittelimme erilaisia vaihtoehtoja mielessämme. Meille on tulossa saareke ja saarekkeeseen Savon tasosta nouseva liesituuletin, joka aiheutti suurimman ongelman koko keittiön suunnittelussa. Se onglema? Kyseinen liesituuletin tarvitsee asennusta varten vähintään 90 cm leveän kaappirungon. Ikean leveimmät keittiörungot ovat vain 80 cm leveitä, jonka takia 90 cm leveä liesituuletin ei mitenkään olisi mahtunut paikoilleen. Tietty runko olisi ollut mahdollista teettää, mutta mitäs teet kun liesitaso pitäisi keskittää liesituulettimen mukaan? Meidän olisi siis pitänyt teettää niin liesituulettimen kaappi kuin lieden laatikostokin mekanismeineen erikseen ja siitä syntyi juurikin se suurin mutka matkaan.
Koska olemme mukavuudenhaluisia ja remontoitavaa on muutenkin, emme halunneet lähteä kikkailemaan runkojen kanssa. Ei silloinkaan, kun Ikean keittiösuunnittelija ehdotti että hankkisimme 80 cm ja 20 cm leveät kaapit, ruuvaisimme ne kiinni toisiinsa, vuokraisimme jostain jyrsimen ja jyrsisimme kaappiin liesituulettimen kotelon mentävän aukon. Näen sieluni silmin miten tämä suunnitelma oli tuomittu epäonnistumaan jo heti alussa. Tuota. Ei kiitos.
Otimme siis yhteyttä myös Epoqiin, joka oli siihen mennessä ollut kakkosvaihtoehtomme ja pyysimme Porvoon Gigantista tarjousta. Epoqilla ei valitettavasti ollut juuri sellaista kaappivaihtoehtoa, jonka olisimme yhteen nurkkaan halunneet (kaappi koiranruoille, jossa ylhäällä on siis normaali ovi ja alhaalla on matala laatikko, johon ruokakupit mahtuisivat), mutta tästä olimme valmiit tinkimään. Kun tarjous oli lopulta parempi kuin Ikean, peli oli aika selvä. Voitto Epoqille tuli puhtaasti 120 cm leveiden runkojen/laatikostojen ansiosta ja pienemmästä kikkailutarpeesta kuin Ikean kohdalla.

No minkälainen keittiö meille sitten tulee?

Tällainen.
Saarekkeeseen tulee tuohon tyhjään kulmaan vielä baaritaso.

Kuten näkyy, meille tulee keittiöön vain kaksi kaappia ja ne tulevat olemaan pääasiassa koiranruokaa ja yleiskonetta varten ikkunaseinällä. Muuten keittiössä on hyödynnetty isoja ja pieniä laatikoita. Integroitu uuni tulee korkealle ergonomian takia ja Smegin jääkaappi tulee uunikaapin viereen.

Oviksi ja etulevyiksi keittiöön tulee tammiset, suoralinjaiset Edget ja vetimet teen itse nahasta. Kaikissa laatikoissa on hidastimet.

Toisin kuin kuvissa, emme ota tasoja ollenkaan Epoqilta vaan a) tilaamme rosterisen tiskitason Stalalta seinän vierustalle ja b) teemme muualle betonitasot (jos osaamme, siitä tuleekin oma tarinansa). Lisäksi keittiöstä tulee täysin sokkeliton, sillä yritän välttää piilopaikkojen tarjoamista hiirille. Aiemmista kirjoituksista saattaa ehkä huomata täällä olleesta ongelmasta kyseisten elukoiden kanssa.

Takaisin asiaan. Kodinkoneet hankimme myös upean palvelun innoittamina Porvoon Gigantista kotiinkuljetuksella ja näistä laitteista olenkin hyvin innoissani!

Aloitetaanpa saarekkeesta.
Savo T-93 http://www.savo.fi
Meidän rakas riesamme, tuo tasosta nouseva liesituuletin on siis Savo T-93, joka asennetaan saarekkeeseen ikkunoiden puolelle omaan kaappiinsa. Siinä on aktiivihiilisuodatin ja moottorin voi asentaa puhaltelemaan ilmat joko oikealle, vasemmalle tai alas. Meillä kiintokalusteiden alapuolelta puhalteleva ilma pitää luultavasti lattiat lämpimämpinä ja kaapin aluset pölyttömämpinä, joten valinta ei ole vaikea.

Siemens 80 cm ComfortDesign EH875MP17E http://www.gigantti.fi
Liesituuletinta vastapäätä asennetaan 80 cm leveä Siemensin ComfortDesign -induktiotaso. Siinä on yhdistettävä keittoalue ja paljon tilaa padoille ja pannuille. Totuin induktiotasoon jo aiemmassa asunnossamme, mutta tässä uudessa tulee olemaan 20 cm enemmän tilaa ja paljon enemmän tehoja. Voih! <3

Savo Twist Around http://www.savo.fi
Saarekkeeseen tarvitaan myös sähköä sauvasekoitinta sekä yleiskonetta varten ja siksi päädyimme hankkimaan Savon Twist Around -pistorasian. Siinä on paikka kahdelle härvelille ja pistorasian saa suljettua silloin kun sitä ei käytetä. Kätevää!

Siirrytäänpä sitten sisäseinustalle.

Kuten sanottu, rosteritaso on tarkoitus hankkia Stalalta, mutta emme tilaa sitä ennen kuin rungot ovat paikoillaan ja tiedämme tarkat mitat. Joka tapauksessa koko taso tulee olemaan yhtä ja samaa palaa ja allas tulee olemaan 50 cm leveä.

Damixa Osier HD http://www.gigantti.fi
Damixa elektroninen APK:n sulkuventtiili
http://www.gigantti.fi

Hanaksi valikoitui Epoqin valikoimasta Damixan Osier HD, jossa on ulosvedettävä juoksuputki. Näppärä noin isoa allasta ja isoja tiskejä ajatellen. Lisäksi hankimme viereen pienen söpön (ja elämää helpottavan) napin, jota painamalla astianpesukoneen sulkuventtiilin saa auki kolmeksi tai kahdeksitoista tunniksi.

Siemens pyrolyysiuuni HB63A1520S http://www.gigantti.fi
Olen jo jonkin aikaa halunnut seuraavaksi uuniksi pyrolyysitoiminnolla varustetun uunin (koska uunin pesu, yök!) ja päädyimme tähän malliin. Siisti ja helppokäyttöinen, sanoisin. Paistolämpömittari on vain plussaa ja luulisi valittavista ohjelmista löytyvän meille tarpeelliset.

Bosch SuperSilence SMV68N60EU http://www.gigantti.fi

Viimeisin vaan ei vähäisin, ainoa Boschin koneemme: integroitava tiskari. Ihana, ihana ylhäällä oleva ruokailuvälinetaso, zeoliittikuivaus, A+++ -energialuokka, tilaa vaikka muille jakaa ja jäljellä olevan pesuajan heijastus lattiaan. Ja hiljainenkin pitäisi olla.

Tässä kaikki tällä erää laitteista ja kalusteista. Aikanaan teen varmasti oman postauksen myös keittiön muusta sisustuksesta aina seinien levyttämisestä katon maalaamiseen asti, mutta juuri nyt jään odottelemaan saapuvia laatikostoja ja laitteita innolla. Josko ne saataisiin asennettua ennen synttäreitäni maaliskuussa...

... Toiveajattelua.

1 kommentti:

  1. Toi tiskari on hiljainen. Meillä samanlainen ilman sitä lattiavaloa �� -Heidi

    VastaaPoista