5.12.2015

Kylppäristressiä

Takana on ensimmäinen viikko stressiä ja ahdistusta, siis kylppäriremppaa. Veto on jo tässä vaiheessa vähän finaalissa, joten tästä päivityksestä tulee hyvin kuvarikas.

Työ aloitettiin tiistaina, jolloin asunnon ja aseman välissä oleva, juuri edellisenä päivänä löytämäni yllätysoviaukko avattiin ja väliaikaiseen keittiöön rakennettiin pölysuoja.Keskiviikkona irrotettiin viimeiset lastulevyt seinistä ja katosta sekä irrotettiin halltexit ja pinkopahvit. Kylppärin ja kodinhoitohuoneen seinät osoittautuivat hyväkuntoisiksi.
Tämän lisäksi entisen suihkun betonilattia piikattiin auki ja alta paljastui (odotusten mukaisesti) ensimmäinen laho kohta. Suihkua ei oltu vesieristetty kun se rakennettiin, joten suihkun alla oleva hirsi oli lahonnut.Torstaina alettiin availemaan myös muita lattioita, pikkuvessasta ja kylpyhuoneesta.


Perjantaina pihaan kurvasti imuauto, joka imi muutaman tunnin aikana kaikki hiekat ja sammaleet pikkuvessan ja kylpyhuoneen alta. Pikkuvessan (joka on heti entisen suihkun vieressä) alalaudoitus osoittautui niin lahoksi, että sieltä näki suoraan rossipohjaan ja sen lisäksi suihkun aiheuttama laho jatkui myös vessan puolelle. Myös yksi alahirsi oli lahonnut. Maanantaina selviää miten pahasti.Tämän lisäksi huomattiin että kylpyhuoneen alalaudoitus oli osittain lahonnut vuotavan viemärin takia ja että laho laudoitus jatkui kodinhoitohuoneeseen asti. Olin toivonut pystyväni säilyttämään kodinhoitohuoneen upean puulattian sellaisenaan, mutta laho on saatava pois, joten lattia avattiin ja muhat imettiin.


Tänään olen itse rapsinut pikkuvessan seinistä halltexeja ja vanhaa upeaa tapettia (edes jotain hyvää tässä katastrofissa) pois ja tulin samalla paljastaneeksi valkoiseksi, mahdollisesti kalkki- tai maitomaalilla, maalatut hirret.

Samalla tosin huomasin, että lahoa ei ole pelkästään entisen suihkun seinää vasten ja keskilattian kohdalla, vaan myös tulevan keittiön nurkkaa vasten (jonka päällä vesiputket ovat menneet). Lisäksi myöhemmin rakennetusta lautaseinästä löytyi ilmeisesti jotain sädesientä. Paras ratkaisu taitaa olla vaan ottaa huonot laudat pois, kurkata seinän sisään ja jos kaikki on ok, korvata laudat.

Maanantaina selviää, miten pitkälle laho yltää kaikissa paikoissa ja miten pirussa niiden korjaamisesta selvitään. Meneekö kengityshommiksi ja jos menee, kykeneekö meidän nykyinen remonttimies siihen. Ja miten hitossa edes voidaan kengittää talon alimmaisia hirsiä, jotka ovat aivan keskellä taloa?

Tämä on kyllä ihan järkyttävän stressaavaa (myös siksi, että remontoijan näkemys vanhan talon remontoinnista ei kohtaa omaani), etenkin kun olen joutunut hoitamaan näitä asioita yksin koko viikon ja mies tulee kotiin vasta tiistaina.
Maanantaina suunnittelija tulee käymään ja yritetään silloin pähkäillä, mitä olisi paras tehdä tässä tilanteessa.

4 kommenttia:

 1. Haasteelliseksi menee, mutta ei mahdottomaksi.Tuo imuautohan on ollut kympin väläys. Siinä olisi saanut ämpärin poikineen käsin kantaa ja voi sitä pölyn määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta kyllä se imuauto kalliiksi tulikin. En tosin laskenut, paljonko olisi tullut remppamiehen palkaksi jos hän olisi joutunut tyhjentämään huoneiden alapohjat käsin.

   Poista
 2. Onpa kauniita tapetteja! Saitko jotenkin säästettyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain onneksi. :) Kääräisin ison rullan tuota viimeisen kuvan tapettia talteen, mutta muut kerrokset jäivät vain näytepalan kokoisina säästöön.

   Poista