9.1.2016

Alkuvuoden tunnelmia

Kylläpä ne talvet ovatkin erilaisia täällä itärajalla verrattuna pääkaupunkiseutuun. Epäonneksemme kylmävesiputki jäätyi eilen toimittuaan ennen sitä moitteettomasti (ja ilman minkäänlaisia merkkejä jäätymisestä). Luin tänään Karjalaisesta, että Joensuun seudulla putkensulatusjonot ovat puoleenväliin ensi viikkoa, joten pitääpä katsoa mitä tehdään asialle. Jäätynyt kohta on makasiinin ja aseman välissä maan alla, joten kotikeinoin asialle ei ole mitään tehtävissä. Kuuma vesi sentään kulkee vielä putkia pitkin asemalle ja kylmää vettä saa haettua makasiinista.


Öljynkulutus on ollut järkyttävän korkealla näillä pakkasilla, vaikka olemme pitäneet uuneissa tulet kahdesti päivässä. Tähän konkurssiin siis pitäisi sovittaa lämmitysmuodon vaihtokin ensi talveksi, sillä joudumme myymään koko aseman jos jatkamme öljylämmityksellä ensi vuonna. Maalämpöhän olisi ollut ihana, mutta se on aivan järjettömän kallis hankkia. Ilmalämpöpumppu taas ei innosta minua sen äänen takia, eivätkä ne taida edes toimia alle kahdenkymmenen asteen pakkasilla.


Olen ajatellut verhotangon asentamista väliaikaisen keittiön oven yläpuolelle oviverhoa varten, mutta jostain syystä olen lykännyt sitä. Eilen päätin etten aio sietää oven raosta tulvivaa viimaa pitempään, joten kuroin kaksi fleeceä yhteen ronskisti hakaneuloilla ja niittasin koko virityksen suoraan seinään. Veto väheni heti ja aamulla huoneessa oli lämpimämpää kuin normaalisti.


Kaunista, eikö?

Onneksi tähän vuoteen on kuulunut muutakin kuin hyytävää säätä. Betonilattia!
Tällä hetkellä ykkösprioriteettimme on saada kodinhoitohuone kuntoon, sillä emme pysty pesemään pyykkiä enää tämän päivän jälkeen. Siksi suurin osa tehdyistä hommista on tapahtunut sillä suunnalla.

Kodinhoitohuoneen ja kylppärin/isomman vessan välissä oleva lautaseinä jouduttiin avaamaan toiselta puolelta, jotta seinää saataisiin vahvistettua seinälaatoitusta varten. Lisäksi asennettiin sähkövedot, PEX-vesiputket ja eristeet paikoilleen. Vesiputket tulevat pintavetoina paikoilleen kromi-kupariputkella.Päädyimme pitkän pähkäilyn tuloksena asentamaan Valloxin ilmanvaihtokoneen huolehtimaan kodinhoitohuoneen, kylppärin ja kahden vessan ilmanvaihdosta. (Älkää tuomitko minua, yritin selvittää kaikki mahdolliset vaihtoehdot.) Loput talosta jää painovoimaisen ilmanvaihdon varaan, joten koneen säädöt pitää tehdä tarkasti sitä silmälläpitäen. Onneksi meillä on LVI-suunnittelija sekä asentaja, jotka ymmärtävät suurimman osan ajasta mitä haluan ja vääntötilanteissa pystytään keskustelemaan.


Rumahan tuo kone on sellaisenaan, mutta yritämme parhaamme mukaan peittää sen. Ilmanvaihtokone kiinnitettiin hirsiseinään ja sen ympärille rakennetaan (luultavasti) lastulevystä samantyyppinen 50-luvun kaappi, joka meiltä löytyy makuuhuoneesta.

Kaiken järjen mukaan kodinhoitohuone pystytään vesieristämään jo ensi viikolla ja sen jälkeen onkin jo lattian laatoituksen, seinien tapetoimisen ja paneloinnin vuoro. Ehkä päästään pesemään pyykkiä jo helmikuussa, jos olemme saaneet vesiputket sulatettua siihen mennessä? Onneksi naapurit asuvat sen verran kaukana, ettei ketään haittaa yötä myöten jurnuttava pesukone.

7 kommenttia:

 1. Miettikää lämmitysmuotoa huolella, mutta kuitenkin se pitää päättää. Olenkin miettinyt mitä betonilattialle kuuluu. Tekisitkö listan blogeista tuohon viereen. Täällä on ainakin pellettilämmitys kotinapytingit /m

  VastaaPoista
 2. Entäs kaukolämpö? Kustannuksista en tiedä, mutta kysymällähän se selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole tullut miettineeksi kaukolämpöä ollenkaan, pitääpä selvitellä. Kiitos ideasta!

   Poista
 3. Mietinkin mitä lattioille kuuluu luettuani edellisestä postauksesta että valu on edessä. Teetkö tähän blogiin listan blogeista joita luet? Blogissa kotinapytingit on ainakin jotain muistaakseni pellettilämmityksestä. /m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivun vasemmasta laidasta löytyy nyt lista blogeista joita luen. :) Lista päivittyy sitä mukaa kunhan muistan lisäillä osoitteita siihen.

   Kiitos vinkistä! Vilkaisen mitä tuosta pellettilämmityksestä kerrotaan, vaikka epäilenkin että miestä on hankala saada innostumaan siitä. :)

   Poista
 4. Me mietitittiin kovasti pellettivoimalaa. Parilla kaverilla on. Mutta maakaasu on voimakas ehdokas, kun maakaasuputki kulkee tontin rajalla. Nyt mennään puulla ja suoralla sähköllä. Tultiin siihen tulokseen, että minkä tahansa lämmitysjärjestelmän perustamiskustannuksilla lämmittää suoralla sähköllä aika pitkään. Varsinkin, kun ei sitä kovin paljon tarvitse uunien tueksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pelletti on siinä mielessä ihan hyvä ajatus, mutta tosiaan ehkä vähän työläs meille.

   Maakaasun käyttö lämmityksessä on minulle jostain syystä ihan uusi ajatus. Oli minulla aikanaan kaasuhella Helsingissä asuessani, mutta en ole tullut ajatelleeksi että kaasua käytettäisiin koko talon lämmittämiseen Suomessa. Ulkomailla kaasulla lämmittäminen tuntuu jotenkin tutummalta ajatukselta. Omat harhaluulot istuvat tiukassa, mutta onneksi muilta saa korjaavaa tietoa! :D

   Poista