28.10.2016

Valmis(!) keittiön lattia

Jee, taas jotain valmista!

Kylppärin valmistumisen jälkeen olemme (lomailun lisäksi) panostaneet keittiön lattian kunnostamiseen ja maalaamiseen, jota ennen maalasimme vielä katon toiseen kertaan. Odotussalin ja keittiön välisen kynnyksen edestä oli joskus sahattu pätkä vanhaa seinänvieruslankkua pois, jonka jälkeen se oli korvattu raakalaudalla. Raakalauta nyt ei sattuneesta syystä ole kovinkaan hyvä lattiamateriaali ja olinkin säästänyt kylpyhuoneesta purettuja vanhoja lankkuja juuri tätä ajatellen. Sahailin ja höyläsin siis raakalaudan tilalle uuden (vanhan) seinänvieruslankun, jonka lisäksi vedimme saarekkeen sähköjä varten putket huoneen keskelle yhden jo kertaalleen vaihdetun laudan alla.

Kun lattia oli pintapuolisesti kunnossa, teimme vielä pikaisen käsinhionnan, jota seuranneen raivokkaan imuroinnin jälkeen siirryimme maalaamaan. Meille oli jäänyt Uulan Into-kalustemaalia ylimääräiseksi kattopaneelien maalaamisesta ja pikaisen varmistussoiton jälkeen päätimme käyttää Intoa lattian pohjamaalina.Katossa aurinkoisen keltaisena loistava Into oli lattiassa kalpean vaalea Sateenkaarivärin kirkkaankeltaisen lakkaöljymaalin rinnalla, mutta toimi hyvin pohjamaalina.


Lakkaöljymaali oli meille täysin uusi tuttavuus johon päädyimme pitkän pähkäilyn päätteeksi sen jälkeen kun kuulimme, ettei Uulan lattiamaalia sävytetä Tikkurilan väreillä, toisin kuin Into ja useimmat Uulan sisämaalit. (Saatoin ehkä vetää tästä herneen nenään maalikaupassa, sillä Uulan maalien sävytyksistä oli kerrottu mielestäni todella huonosti ja epäselvästi.) Ensisijaisesti olisin halunnut puolikiiltävän lattian ja siksi olisin halunnut Uulaa, mutta eipä tuo kiiltäväkään pahalta näytä.

Lakkaöljymaali oli mielestäni melko inhottava ja tahmainen levitettävä ja hajun ansiosta olimme miehen kanssa molemmat aika pahasti pöllyissä pian sen jälkeen kun aloimme maalaamaan (ja nyt tiedän miltä nenäni haisee ja ilma maistuu). Näistä haittapuolista huolimatta maali oli yllättävän riittoisaa (9l riitti 30:lle neliölle kolmeen kerrokseen), se tuntui tasoittuvan itsekseen ja maali oli peittävää, vaikka sävy oli haastava ja pohjaväri epätasainen.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen väri oli edelleen huomattavan epätasainen...


... toisen kerroksen jälkeen värin epätasaisuus ei hyökännyt ihan samalla tavalla päin näköä...


... mutta näimme silti tarpeelliseksi maalata lattia vielä kolmanteen kertaan.


Jokaisen kerroksen välissä lattia sai kuivua lämmittimen pöhinässä päivästä kahteen, mutta valmistajan mukaan lopullinen kovuus saadaan vasta muutaman viikon kuluttua. Tällä hetkellä lattialla voi kuitenkin jo kävellä mukavasti ilman että sukat tarraavat lattiaan kiinni, ja maali näyttää hyvältä vaikka itse lattia ei ole (eikä tule koskaan olemaankaan) tasainen.Lattiahan on koko matkalta yhtä kiiltävä kuin yllä olevan kuvan oikea puoli, mutta huono luonnonvalo ei nyt suostunut kanssani yhteistyöhön.

Keltainen lattia sekä katto madalsivat keittiötä huomattavasti ja nyt tuntuu melkein siltä kuin huonekorkeus olisi se keskimääräinen 2,5m eikä lähes metri enemmän. Lisäksi nurkassa oleva harmaalla maalattu palomuuri taittaa nyt voimakkaasti siniseen, mutta mikäpä siinä.


Seuraavaksi siirrymmekin kahden seinän levyttämiseen puukuitulevyllä sekä niiden päällystämiseen, jonka jälkeen aletaan miettimään katto- ja jalkalistoja, sähkövetoja, vesiputkia ja keittiön kasaamista. Vihdoinkin.

7 kommenttia:

 1. IHANA väri! Ja rohkea ote! (Et sä sattuis tarvitsemaan vaikka hellan taakse vajaata neliötä keltaista mosaiikkia, olisi meinaan sama väri, jäi meidän vessasta yli.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä ole mikään helposti myytävä väri, jos tämä talo ikinä lähtee markkinoille. :'D

   Olinkin käynyt katsomassa teidän vessan kuvia silloin kun tuo lattian väri oli mietinnässä ja ne mosaiikit auttoivatkin päätöksenteossa. :) Tällä hetkellä tosin meillä taitaa olla kaikki halutut kohdat keltaisena, mutta kiitos tarjouksesta. :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista